Γ. Σταθάκης στη Deutsche Welle: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα!

ÏÉ ÅÊÄÏÓÅÉÓ  GUTENBERG ÐÁÑÏÕÓÉÁÓÁÍ ÔÏ ÂÉÂËÉÏ ÔÏÕ ÍÉÊÏÕ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÁÊÇ  ÅÕÑÙ ç ÄÑÁ×ÌÇ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαιώνει, σε συνέντευξή του στηνDeutsche Welle, ότι σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται έναντι των δανειστών να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

O οικονομολόγος Γ. Σταθάκης θεωρείται μια από τις πιο μετριοπαθείς φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ελληνικό ραδιόφωνο είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει «Plan Β» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Η θέση μας είναι στην Ευρωζώνη», τόνισε.

Μιλώντας στη DW και στον Γιάννη Παπαδημητρίου, ο Γ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας αλλά ότι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.
Και εξηγεί πώς αυτό μπορεί να γίνει κατά τη γνώμη του: «Πρώτον, βιώσιμο χρέος. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Ελλάδα είναι σε μία μόνιμη παγίδα του χρέους και αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή στην ανάπτυξη, που είναι το βασικό στοιχείο εξόδου από την κρίση».
Το δεύτερο θέμα που θέτουμε, είπε ο κ. Σταθάκης, είναι η αντικατάσταση του μνημονίου, «το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς». Όπως λέει, το μνημόνιο είναι η βασική αιτία για την οποία έχει συρρικνωθεί η οικονομία κατά 30% και έχει εκτιναχθεί η ανεργία εκεί όπου έχει εκτιναχθεί. «Πρέπει να αντικατασταθεί. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος του μνημονίου και να αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.»
Και το τρίτο στοιχείο συζήτησης, διευκρινίζει ο κ. Σταθάκης, «είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όχι σαν αυτές που εφαρμόζει η τρόικα και οι οποίες δεν δουλεύουν – ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο αφορά μία μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, μια μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα, πάταξη της διαπλοκής κράτους και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και μια προσπάθεια η χώρα να τραβήξει την τροχιά που οφείλει να τραβήξει».

Πηγή: kerdos.gr

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα. Bookmark the permalink.

2 Responses to Γ. Σταθάκης στη Deutsche Welle: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.