«Μάθε παιδί μου γράμματα» – 17/09/14 θεματική βραδιά

Κινηματογραφικές βραδιές 

Νότιος Τομέας του ΕΠΑΜ

«Έξι χρόνια στο δημοτικό. Έξι χρόνια στο γυμνάσιο, δώδεκα. Έξι χρόνια στο πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο εξωτερικό, εικοσιτέσσερα. Και έξι χρόνια μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριανταέξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; Τι γίνανε έξι χρόνια;»

                                                           «Μάθε παιδί μου γράμματα»

Κοινωνική κωμωδία του 1981 σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Μαραγκού και πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Νίκο Καλογερόπουλο, Κώστα Τσάκωνα και Άννα Μαντζουράνη.

Αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο. Ο λόγος που κάνει την ταινία σημαντική είναι ακριβώς αυτό που πραγματεύεται, μια σάτιρα πάνω στην πραγματικότητα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, με μηνύματα που παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα. Μέσα από τον άνεργο νέο που πέρασε σχεδόν όλη τη ζωή του στα θρανία, σατιρίζεται όχι μόνο το ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και η ανεργία, αλλά και όλη σχεδόν η σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Δίχως να φοβάται να γίνει καυστικός όπου χρειάζεται, ο δημιουργός αγγίζει πολλά θέματα ταμπού της κοινωνίας όπως την κυριαρχία της εκκλησίας, τον Κομμουνισμό, την εθνική αντίσταση, την αστυνομοκρατία και την έλλειψη ελευθερίας του λόγου. Θέματα που δυστυχώς, συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα τη σύγχρονη Ελλάδα.

Το θέμα της ανήκει σε μια εποχή που υπέφερε από τον μετεμφυλιακό αντίκτυπο. Έναν αντίκτυπο που κατέτρωγε τις σάρκες του λαού μας για μισό αιώνα και αναβιώνει σήμερα που λόγω της κρίσης και της εμφανούς δωσιλογικής υποτέλειας της εξουσίας, δημιουργούνται φαινόμενα που ενισχύουν τις ακραίες και διχαστικές αντιλήψεις μέσα στην καθημαγμένη Ελληνική κοινωνία.

Από τα μεγάλα συν της ταινίας είναι και οι πρωταγωνιστές της που δίνουν το καλύτερό τους εαυτό, μέσα από απολαυστικές και αξέχαστες ερμηνείες. Μια πολύ καλή κωμωδία που αξίζει να θυμηθούμε και θα μας δώσει πολύ γέλιο και  τροφή για προβληματισμό και συζήτηση.

Σας περιμένουμε.

unnamed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

notiostomeas

Advertisements
This entry was posted in Προσκλήσεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink.