Ο ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

oheΟ εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Cephas Lumina, σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε στο επίσημο σάιτ του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα,  επικρίνει  την Ελληνική κυβέρνηση για την συνεχή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ελευθεριών -ατομικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προκειμένου να επιτευχθούν οι ‘στόχοι’. 


ΓΕΝΕΥΗ (1η Μαΐου 2013) – Οι προοπτικές ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων για την εξασφάλιση ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου σε συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν παραβιαστεί από τις συνθήκες διάσωσης που επιβάλλονται από τους διεθνείς δανειστές στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Cephas Lumina, σχετικά με το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πάνω από δέκα τοις εκατό του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ η ανεργία μεταξύ των νέων έχει φτάσει σε πρωτοφανή ρυθμό 59,3 τοις εκατό», σημειώνει.

Μίλησε στο τέλος μιας εβδομαδιαίας αποστολής στην Ελλάδα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των μέτρων της οικονομικής κρίσης και λιτότητας στη χώρα και για υλοποίηση τους από μεριάς της κυβέρνησης σε βάρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Προκειμένου να αποφευχθεί προεπιλογή, η Ελλάδα συμφώνησε το 2010 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εφαρμοστούν ριζικές περικοπές των δημοσίων δαπανών σε αντάλλαγμα για ένα πακέτο διάσωσης. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία έχει, ωστόσο, έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25 τοις εκατό και η ύφεση συνεχίζεται.

«Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της ευρωζώνης όπου λείπει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που χρησιμεύει ως κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Lumina.

Το πρόγραμμα λιτότητας, κατά την άποψή του, είχε τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας ανίκανο να απορροφήσει το σοκ της ανεργίας, τις περικοπές μισθών και τις αυξήσεις φόρων.

«Η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου μέτρων λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει μια χονδρική ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων, είναι πιθανό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου, την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού, όπως οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες », δήλωσε ο κ. Lumina.

«Τα δικαιώματα στην τροφή, νερό, επαρκή στέγαση και εργασία υπό δίκαιους και ίσους όρους, δεν θα πρέπει να υπονομεύονται από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας», τόνισε, προτρέποντας την κυβέρνηση να «επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ λιτότητας και της υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα εξασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Φορολογικές αυξήσεις, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τα μέτρα ιδιωτικοποίησης πρέπει να εφαρμόζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην οδηγήσουν σε αβάσταχτη δυστυχία του λαού. Τα χρέη μπορούν να πληρωθούν μόνον από το εισόδημα», είπε ο κ. Lumina υπενθυμίζοντας ότι παρά το καθεστώς λιτότητας της περασμένης χρονιάς, ως μέρος του πρώτου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα, η οικονομία της παραμένει αδύναμη, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος ανεξόφλητο. «Μια οικονομία που συρρικνώνεται δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα εσόδο και συμβάλλει σε μια μειωμένη ικανότητα να εξοφλήσει το χρέος. Θα έπρεπε να είχε δοθεί περισσότερος χρόνος για τα μέτρα αναδιάρθρωσης που έχουν ήδη στο χώρο εργασίας.

Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας κάλεσε επίσης την Τρόικα να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις πολιτικές που σχεδιάζουν στην προσπάθεια για την επίλυση των κρίσεων δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια προσέγγιση βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόβλημα του χρέους σε όλο τον κόσμο, ο κ. Lumina είπε ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, εάν δεν ληφθούν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού».

Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας επίσης προειδοποίησε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται όλο και πιο απρόσιτο, ιδίως για τους φτωχούς πολίτες και τις περιθωριοποιημένες ομάδες. «Σχεδόν το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού είναι χωρίς ασφάλιση για τη δημόσια υγεία, κυρίως λόγω της παρατεταμένης ανεργίας», πρόσθεσε.

Είπε και πολλά άλλα ο εμπειρογνώμονας, αλλά δεν ξέρω πόσο θα ‘δακρύσει’ ο ΟΗΕ και η κυβέρνηση μας, αφού όλα όσα συμβαίνουν είναι μέρος της δικής τους Ατζέντα 21. Το… χαριτωμένο της υπόθεσης είναι ότι αμφιβάλουμε αν θα ειπωθεί κάποια λέξη σχετικά με την έκθεση του από τα ΜΜΕ τώρα μάλιστα που προεκλογικά πανηγυρίζουν για τις αγορές και το πλεόνασμα. Λες, βέβαια, και δεν ξέραμε ότι τα έχουν καταπατήσει όλα…

Περισσότερα, συνδεθείτε με: http://www2.ohchr.org/english/issues/development/debt/index.htm
(*) Διαβάστε το πλήρες τέλος του δήλωση αποστολής του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα: 
http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=13272&LangID=E
και  http://www.ohchr.org/EN/Countries/ENACARegion/Pages/GRIndex.aspx

Διαβάστε τη δήλωση του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα για την Ελλάδα (Ιούνιος 2011): 
«Λάβετε υπόψη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του λαού» – http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=11195&LangID=E

από ALLNewz

Advertisements
This entry was posted in Άρθρα and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.