Συχνές Ερωταπαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ)

 1)      Γιατί το ευρώ είναι καταστροφή για την οικονομία μας; (Τι κακό μας κάνει το ευρώ;)

Το ευρώ δεν είναι νόμισμα.  Φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί συναλλαγές και απόθεση χρημάτων και όχι οικονομίες. Δεν είναι κατάλληλο για να στηρίξει εύθραυστες οικονομίες όπως της Ελλάδας. Το ευρώ αναγκάζει την Ελλάδα να υπερχρεώνεται για να καλύψει τα ελλείμματα που της προκαλεί (με τι συνέπειες που όλοι ξέρουμε).

Το ευρώ δεν εκδίδεται από καμία χώρα, δεν αντιπροσωπεύει καμία πραγματική οικονομία και δεν έχει καμία χώρα τον έλεγχό του. Ελέγχεται αποκλειστικά από το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα και την ΕΚΤ.

2)      Τι θα κερδίσουμε εάν μεταβούμε σε εθνικό νόμισμα;

Θα κερδίσουμε το δικαίωμα να εκδίδουμε εμείς οι ίδιοι το απαραίτητο για επενδύσεις χρήμα, ενώ σήμερα με το ευρώ πρέπει να το δανειζόμαστε. Επίσης το δικό μας νόμισμα είναι ένα οικονομικό εργαλείο που εάν είναι στα χέρια μας, μπορούμε να το χειριστούμε με τρόπο που να βοηθάει την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Προϋπόθεση για μια επιτυχημένη μετάβαση είναι η εθνικοποίηση των κεντρικών τραπεζών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος. Τότε και μόνο τότε το νόμισμα θα μπορεί να είναι εργαλείο στα χέρια μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει την όποια πολιτική της προς όφελος της χώρας και του λαού.

3)      Μήπως η έξοδος από το ευρώ θα μας επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα;

Τα χειρότερα τα ζούμε όλοι μας μέσα στο ευρώ. Όσο συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ένα ακατάλληλο για την οικονομία μας νόμισμα τόσο θα βαθαίνει η κρίση. Ελπίδα για ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας μας υπάρχει μόνο με δικό μας εθνικό νόμισμα.

Αν από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ (σταματούσε να ζει με δανεικά δηλαδή) τώρα θα είχαμε μια σταθερή οικονομία, ελεγχόμενη από το κράτος και όχι από ξένα τραπεζικά συμφέροντα.

4)     Και εάν φύγουμε από το ευρώ πως θα αγοράζουμε καύσιμα, φάρμακα και πρώτες ύλες;

Όπως ακριβώς τα αγοράζουμε και τώρα. Με το συνάλλαγμα που υπάρχει διαθέσιμο στην οικονομία μας τώρα, για το πρώτο διάστημα, και έπειτα με το συνάλλαγμα που θα παράγει η ανάπτυξη που θα προέλθει από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τόσες χώρες που έχουν τα δικά τους νομίσματα γιατί δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα; Πρόκειται για άλλη μία προπαγάνδα των ΜΜΕ με σκοπό να προκαλέσουν φοβικά σύνδρομα στο λαό ώστε να στηρίζονται οι επιλογές των δοσιλογικών κυβερνήσεων.

5)      Πως θα γίνει η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα; 

Θα γίνει σταδιακά. Σε πρώτη φάση (6-8 μήνες) οι συναλλαγές θα γίνονται με χρήση καρτών ώστε να δοθεί το περιθώριο χρόνου για να τυπωθεί το απαιτούμενο φυσικό νόμισμα με τη μορφή που το ξέρουμε όλοι. Στη συνέχεια θα επανέλθουν οι συναλλαγές στον γνωστό τρόπο με ανταλλαγή των νέων νομισμάτων με αγαθά.

Το σημαντικό είναι η μετάβαση στο Εθνικό νόμισμα να γίνει από την ίδια την χώρα και όχι να της επιβληθεί. Μόνο τότε θα μπορεί να υπάρξει μια ομαλή μεταβατική περίοδος από το ένα νόμισμα στο άλλο.

6)      Γιατί είναι ανάγκη να παραχθεί νέο Σύνταγμα;

Το παρόν σύνταγμα δεν προβλέπει ούτε καν τα στοιχειώδη για να λειτουργήσει η χώρα δημοκρατικά και με διαφάνεια. Έχει φτιαχτεί απουσία του λαού και εξυπηρετεί κομματικά και άλλα συμφέροντα.  Για παράδειγμα δεν προβλέπει ανακλητότητα και λογοδοσία των βουλευτών ενώ αντίθετα προβλέπει την ατιμωρησία και παραγραφή των αδικημάτων τους.

7)      Τι είναι η Συντακτική Εθνοσυνέλευση;

Είναι η διαδικασία που αποτέλεσμα έχει την παραγωγή νέου Συντάγματος κατ’ ευθείαν από το λαό. Έχουν γίνει πάμπολλες προσπάθειες στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας για πρωτογενή παραγωγή Συντάγματος από το λαό που όλες έχουν σαμποταριστεί.

8)      Είναι σωστό ή/και νόμιμο να μην πληρώσουμε το χρέος μας; Το έχει αρνηθεί κάποια άλλη χώρα στο παρελθόν;

Το διεθνές δίκαιο δίνει το δικαίωμα σε μια χώρα να μην πληρώσει το χρέος της και να το διαγράψει μονομερώς, αν αυτό είναι τόσο δυσβάστακτο που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της χώρας, την ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού της.

Πάρα πολλές χώρες μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ρωσία, η Ισλανδία αλλά και η Τουρκία έχουν αρνηθεί να πληρώσουν το χρέος τους.

9)      Μήπως εάν φύγουμε από το ευρώ και την ΕΕ γίνει μετά αναστάτωση που καταλήξει σε εμφύλιο ή σε πόλεμο;

Εάν θα φύγουμε από την ΕΕ και εγκαταλείψουμε το ευρώ υιοθετώντας δικό μας εθνικό νόμισμα είναι μια απόφαση που θα πάρει και θα στηρίξει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός. Εάν ο λαός είναι ενωμένος και αποζητά την προκοπή του τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του.

Ένας πόλεμος και δει εμφύλιος μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια διχασμένη χώρα. Μόνο σε έναν λαό που είναι παραπλανημένος και αποπροσανατολισμένος από τα πραγματικά του προβλήματα. Σήμερα η υπάρχουσα κατάσταση της χώρας προσφέρεται για έναν πόλεμο που θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα και σε εμφύλιο. Πάρτε παράδειγμα τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργεί συνεχώς κλίμα πόλωσης στην κοινωνία. (Φασίστες – αντιφασίστες, αριστεροί – δεξιοί, αγρότες – αστοί, δημόσιοι – ιδιωτικοί υπάλληλοι κλπ)

10)  Υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη-εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών;

Το ΕΠΑΜ έχει εκπονήσει πλήρες πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης στη βάση του να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως χώρα και οικονομία. Περιλαμβάνεται σε αυτό και η ανάπτυξη-εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Στην πραγματικότητα θα δώσει την ευκαιρία στην χώρα και τον λαό της να κάνουν πράξη όλες εκείνες τις μελέτες που μιλούν για μια ενεργειακά   ανεξάρτητη χώρα και έχουν μείνει στα συρτάρια.

11)  Πως εθνικοποιούνται οι τράπεζες; Υπάρχει ανάπτυξη χωρίς αυτό;

Οι τράπεζες με μια απλή νομοθετική ρύθμιση μπορούν να βρεθούν κάτω από τη διοίκηση του κράτους. Το όφελος είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα εκκαθαριστούν (ύστερα από λογιστικό έλεγχο) αποκαλύπτοντας όλες τις ατασθαλίες και τους υπευθύνους. Στη συνέχεια μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη της χώρας και του λαού, χωρίς να μπλέκονται σε ύποπτα χρηματοπιστωτικά παιχνίδια.

12)  Γιατί αναμοχλεύουν συνέχεια το ζήτημα των πετρελαίων και των άλλων ορυκτών; Υπάρχουν σκοπιμότητες;

Η Ελλάδα αναλογικά με την έκτασή της έχει το πιο πλούσιο και πολυποίκιλο υπέδαφος. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα που η απόφαση για το εάν θα χρεοκοπήσει είναι ζήτημα αποδοχής ή όχι των όρων που εκβιαστικά βάζουν οι δανειστές της, είναι λογικό  να αναμοχλεύουν το ζήτημα της εκμετάλλευσης ορυκτών και πετρελαίου.

13)  Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από μια χρεοκοπία στην καθημερινή μας ζωή;

Εξαρτάται εάν θα έχει προκληθεί από εμάς τους ίδιους αρνούμενους να πληρώσουμε το παράνομο χρέος ή εάν θα έχει προκληθεί από του δανειστές και τους ντόπιους δοσίλογους πολιτικούς. Στη πρώτη περίπτωση, η χρεοκοπία θα είναι ελεγχόμενη και οι συνέπειες ασήμαντες και για λίγο χρονικό διάστημα. Στη δεύτερη, το πιθανότερο σενάριο είναι να επικρατήσει χάος για να τρέξουμε πάλι να παρακαλάμε τους δανειστές να μας «σώσουνε»!

14)  Τι θα ισχύσει για τα δάνεια και τι για τις καταθέσεις των ιδιωτών μετά τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα;

Για να μπορέσει η οικονομία να έλθει σε τροχιά ανάπτυξης θα πρέπει κάθε δάνειο να ελεγχθεί ξεχωριστά και να προσαρμοστεί ώστε να μπορεί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να εξυπηρετείτε χωρίς να τίθεται θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους κατόχους. Με μία λέξη, ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.  Για τις καταθέσεις, αυτές θα μετατραπούν στο νέο εθνικό νόμισμα και θα διασφαλιστούν σε όλο το ύψος τους.

15)  Ποια θα είναι η ισοτιμία του νέου νομίσματος σε σχέση με το ευρώ;  Μήπως οδηγηθούμε σε υψηλό μη ελέγξιμο πληθωρισμό;

Η ισοτιμία ενός νομίσματος ορίζεται από την χώρα που το εκδίδει και την αποφασίζει την τελευταία στιγμή, ρυθμίζοντάς τη ώστε να εξυπηρετεί την συγκεκριμένη συγκυρία. Μια καλή ισοτιμία νέου εθνικού νομίσματος με ευρώ είναι αυτή του 1:1 για να μην χρειάζεται εκ νέου υπολογισμός των αξιών.

Το νέο εθνικό νόμισμα θα στηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ως εκ τούτου δεν παράγει πληθωρισμό. Αντίθετα εάν το νέο εθνικό νόμισμα σπαταληθεί  για κατανάλωση τότε ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι υπαρκτός.

Ένα σκληρό νόμισμα, δυσεύρετο στις αγορές, πλήρως ελεγχόμενο από μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

16)  Η έξοδος από την ευρωζώνη-ευρώ συνεπάγεται και έξοδο από την ΕΕ;

Όχι απαραίτητα. Όμως για το ΕΠΑΜ δεν τίθεται θέμα παραμονής της Ελλάδας σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο και δεν σέβεται τις εθνικές κυριαρχίες των κρατών-μελών.

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα όφελος να παραμείνει μέλος μιας ένωσης που ο μόνος σκοπός της είναι η κατάργηση της Εθνικής ταυτότητας των λαών, μέσα από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και με παντελή έλλειψη δημοκρατίας. Το ΕΠΑΜ πιστεύει στις υγιείς, ισότιμες συνεργασίες εθνών με αμοιβαίο όφελος.

17)  Με ποιες ενέργειες θα ανατραπεί το σύστημα;

Ως πρώτο μέτρο ανατροπής του συστήματος είναι η ένωση του λαού πέρα και πάνω από πολιτικές και διαχωρισμούς. Το επόμενο μέτρο είναι η υποστήριξη Γενικής Πολιτικής Απεργίας που θα αναγκάσει τους κυβερνώντες σε παραίτηση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκδημοκρατισμού και ανασυγκρότησης της χώρας.

Σκοπός του ΕΠΑΜ είναι η όλη διαδικασία να γίνει οργανωμένα και ομαλα.

18)  Ποιες είναι οι πολιτικές του ΕΠΑΜ για τη δημοκρατία;

Ως πρώτο μέτρο εκδημοκρατισμού της χώρας είναι η παραγωγή πρωτογενώς από το λαό, νέου δημοκρατικότερου Συντάγματος μέσα από Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που να προβλέπει λογοδοσία και ανακλητότητα για τους βουλευτές καθώς και κατάργηση όλων των διατάξεων για την ατιμωρησία τους.

19)  Πως θα πείσουμε τους άλλους να ξεσηκωθούν; Πως θα τους κάνουμε να δραστηριοποιηθούν;

Ο ξεσηκωμός είναι δική μας προσωπική υπόθεση. Εάν περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι άλλοι τότε σκεφτόμαστε λάθος. Εμείς πρώτοι θα δείξουμε με το παράδειγμά μας, οργανωμένα και συντεταγμένα, την αντίδρασή μας συμμετέχοντας σε κινήματα.

Το ΕΠΑΜ είναι μέτωπο ενεργών πολιτών πέρα και πάνω από ιδεολογικές παρωπίδες που σκοπό έχει την ανατροπή. Πριν από τρία χρόνια ήταν μια μικρή ομάδα που οι παρεμβάσεις της σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής καθώς και η αγωνιστικότητά της , την έχουν καθιερώσει σήμερα ως την πιο ισχυρή δύναμη ανατροπής.

20)  Ποιες οι θέσεις μας για τους μετανάστες και τη λαθρομετανάστευση;

Η συμμετοχή μας στην ΕΕ μας δεσμεύει με τις συνθήκες Δουβλίνο Ι και ΙΙ και μας μετατρέπει σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε διπλάσιο ποσοστό μεταναστών από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Παρόμοιο πρόβλημα έχει και η Ιταλία καθώς και η Ισπανία. Η λύση στο πρόβλημα είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε μη επιθυμητό προορισμό με αυστηρή φύλαξη των συνόρων μας, το χτύπημα των κυκλωμάτων που εμπορεύονται την ελπίδα της καλύτερης ζωής μεταφέροντας παράνομα μετανάστες στη χώρα μας καθώς και η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών ώστε οι μετανάστες να καταλήγουν και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αντί να στοιβάζονται στην Ελλάδα. Η προσέγγιση του θέματος πρέπει να γίνει με τη μέγιστη προσοχή ώστε να διαφυλάττονται τα ανθρωπιστικά δικαιώματα των μεταναστών και όχι με επιχειρήσεις-σκούπα.

21)  Σε τι διαφέρει το ΕΠΑΜ από τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα;

Είναι το μόνο που εντόπισε το πρόβλημα από την αρχή της κρίσης.

Είναι το μόνο που έχει τις ίδιες αρχές – προτάγματα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Είναι το μόνο που ενώνει το λαό πέρα και πάνω από ιδεολογίες.

Είναι το μόνο που μιλάει για δημοκρατία, λογοδοσία και ανακλητότητα.

Είναι το μόνο που μιλάει για λύση και όχι για διαχείριση της κρίσης.

Είναι το μόνο που δεν χωρίζει τον λαό αλλά τον ενώνει σε πέντε βασικά προτάγματα.

Είναι το μόνο που δεν ζητά από τον λαό να του αναθέσει την εξουσία αλλά ζητά από τον λαό να πάρει την εξουσία στα χέρια του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s