Συνέντευξη του πρέσβη Λ. Χρυσανθόπουλου στην καναδική Millstone από τη δημ/φο Barbara Van Haute

Τον Δεκέμβριο, η εφημερίδα Millstone δημοσίευσε την συνέντευξη με τον πρώην Πρέσβυ της Ελλάδος στον Καναδά, Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο. Επεδίωξα την συνέντευξη αυτή, γιατί ήμουν περίεργη να μάθω για τις επιπτώσεις πολιτικών οικονομικής λιτότητας σε ένα πληθυσμό, που αγωνιά, και η Ελλάδα ήταν το καλύτερο μέρος, για να βρω τα στοιχεία, που έψαχνα.

Μετά από έξι εβδομάδες, γύρω στις 1 Φεβρουαρίου, Έλληνες μπλόγκερ και εφημερίδες άρχισαν να αναφέρονται και να αναρτούν την συνέντευξη. Ποτέ δεν μπορούσα να φαντασθώ, ότι θα δημιουργούσε τόσο θόρυβο. Το Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον εστιάστηκε στο σχόλιο του Πρεσβυ για μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, την ACADEMY, πρώην Blackwater, που προσλήφθηκε, για να προστατέψει το Ελληνικό Κοινοβούλιο από κοινωνικές ταραχές. Ο Πρέσβυς Χρυσανθόπουλος έλαβε πολλά αιτήματα για συνεντεύξεις από Ελληνικά, Γερμανικά και Αγγλικά μέσα ενημέρωσης, για να επιβεβαιωθούν ορισμένες από τις δηλώσεις του.

Αποφάσισα να κάνω περισσότερες έρευνες πάνω στο θέμα αυτό. Άρχισα ρωτώντας τον εαυτό μου πώς οι κυβερνήσεις εξισορροπούν την αντικρουόμενη ζήτηση για ενισχυμένη ασφάλεια σε ένα κλίμα σημαντικών μειώσεων δημοσίων δαπανών.

Στην αρχή επικοινώνησα με κρατικές αρχές στην Ελλάδα ζητώντας να σχολιάσουν το θέμα με έμφαση στις πληροφορίες για την εταιρεία ασφαλείας Academy. Ούτε η Ελληνική Αστυνομία, ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μας απάντησε.

Επίσης, ρώτησα τον Πρέσβυ Χρυσανθόπουλο να μας αποκαλύψει την πηγή των ισχυρισμών του. Μας είπε, ότι την πληροφορία του την έδωσε ο αρχηγός ενός μικρού αριστερού κόμματος, του ΕΠΑΜ, ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης. Ερωτηθείς για το πώς είχε την πληροφορία, που επιβεβαίωνε την παρουσία της Academy στην Ελλάδα, ο Καζακης μας είπε «ότι είχε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι ολόκληρος ο μηχανισμός της Academy είχε στηθεί και ήταν έτοιμος να δράσει». Οι πηγές του κ. Καζάκη είναι εμπιστευτικές, αλλά τις θεωρεί έγκυρες και ακριβείς.

Μόλις έλαβα την πληροφορία αυτή, μου ήρθε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μια δήλωση από την Ελληνική Πρεσβεία στην Οττάβα, σύμφωνα με την οποία «ισχυρισμοί που κυκλοφορούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με σχέση του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την Blackwater/Academy είναι χωρίς καμμία βάση.»

Και έτσι, έμεινα με δυο διαμετρικά αντίθετες θέσεις ως προς τον σημερινό ρόλο της Academy στην Ελλάδα.

Ο κ.Καζάκης φαίνεται να έλαβε την πληροφορία του από εμπιστευτικές πηγές τον Νοέμβριο. Ήμουν περίεργη και άρχισα να ψάχνω τις Ελληνικές πηγές πληροφόρησης, που ήσαν στα Αγγλικά. Προς έκπληξή μου, βρήκα στην αγγλόφωνη Athens News της 1ης Αυγούστου μια κυβερνητική ανακοίνωση ότι «μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας θα αναλάβει την εξωτερική φύλαξη του κτιρίου του Κοινοβουλίου.» Αυτό, που εξέπληξε, ήταν το γεγονός, ότι δεν δόθηκε καμμιά συνέχεια σε αυτήν την καταπληκτική πληροφορία τότε. Χρειάστηκαν περισσότερο από τρεις μήνες, πριν η ουσία της ανακοίνωσης γίνει αντιληπτή από πολιτικούς κύκλους, και χρειάστηκε το άρθρο του Millstone να μεγιστοποιήσει την σημασία της. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κυβερνητική πληροφόρηση για την «ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, ούτε και για την εθνικότητά της.»

Οι δραστηριότητες της αστυνομίας έχουν, επίσης, αρνητικό αντίκτυπο στον μέσο Έλληνα. Οι Έλληνες, όχι μόνο αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους , αλλά η ελευθερία διακίνησής τους κινδυνεύει από μια απειλή εθνικής ασφάλειας, που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει υποστεί ουσιαστικές περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις της. Ωστόσο, ορισμένες μονάδες, ιδιαίτερα οι ΜΑΤ και ΥΜΑΤ, έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Ο Υπουργός Δένδιας, πάντως, έχει κατορθώσει να υποχρεώσει το Ισραηλινό Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας να στείλει τέσσερεις συσκευές «διασκορπίσεως πλήθους» και έναν «αντιπρόσωπο», για να εκπαιδεύσει την Ελληνική Αστυνομία. Συνεπώς, διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μπορούν να βοηθήσουν μια κυβέρνηση να αντιμετωπίσει προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας.

Το βασικό θέμα είναι να αποκαλυφθεί σε ποια επιχείρηση ασφάλειας έχει δοθεί το συμβόλαιο, για να προστατέψει το Ελληνικό Κοινοβούλιο και να δοθεί μια εξήγηση, που να δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση, λαμβανομένης υπόψη της δυσχέρειας δαπανών και της παραχώρησης σε άλλους αυτής της ευθύνης. Η απάντηση μπορεί να προέλθει μόνο από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα πρέπει να προσκομίσει και αποδείξεις. Εάν το υπογεγραμμένο συμβόλαιο δεν παρουσιαστεί στην Ελληνική κοινή γνώμη, τότε οι Έλληνες θα σκεφθούν, ότι η κυβέρνηση είναι αδιαφανής ή ανέντιμη. Όταν ένας πληθυσμός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του, ακόμα και για κάποιο ασήμαντο θέμα, με τον χρόνο αναπτύσσεται γενική δυσπιστία, εκτός εάν το αρχικό συμβάν επιλυθεί δημοσίως και αναληφθούν ευθύνες.

Η έλλειψη κυβερνητικής και επιχειρηματικής διαφάνειας, υπευθυνότητας και ο δισταγμός χειρισμού οικονομικών ευθυνών αποτελούν σημαντικό θέμα για κάθε δημοκρατική κοινωνία. Η απουσία των τριών αυτών στοιχείων στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό χώρο έχει οδηγήσει σε μια μακρά ιστορία αρνητικών κοινωνικών τάσεων, που ξεκινούν από αυξανόμενη εγκληματικότητα, θεωρίες συνωμοσίας και, σε μερικές περιπτώσεις, κοινωνική αναταραχή. Δεν χρειαζόμαστε ειδικούς ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους και ειδικούς στις θεωρίες συνωμοσίας, για να μας εξηγήσουν γιατί ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων, που πολεμάει για κομμάτια του ολοένα μειουμένου εισοδήματός του, οδηγεί σε τέτοια αναταραχή, δυσανασχέτηση και μίσος. Όλοι μας έχουμε δει τις συνέπειες του εξαναγκασμού των ανθρώπων να δοκιμάσουν τον κατήφορο της προσωπικής και κοινωνικής ανασφάλειας.

Η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για το κτίριο ενός κοινοβουλίου ή για μια κοινωνία, που βρίσκεται σε κρίση, αποτελεί, σε τελευταία ανάλυση, δημόσια και όχι ιδιωτική υποχρέωση.

This entry was posted in Άρθρα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.